AgroActualiteiten augustus 2017

In mijn actieve periode als hardloper in de jaren 80 en 90, hadden we regelmatig een training in een afgebakend stuk heuvelachtig bos in de buurt van Dwingeloo. In dit gebied lagen 7 diverse posten verspreid, waar we naartoe moesten lopen. Bij elke post bepaalde de dobbelsteen het lot naar welke volgende post we moesten lopen. Een uur lang volle bak hardlopen, met als doel zoveel mogelijk punten behalen middels de te belopen posten. Deze posten waren goed te bereiken middels de gebaande paden. Velen liepen dan ook in een voor hun acceptabel tempo van post naar post over de toegewezen paden. Dit is ook zeer logisch.


Verreweg de meesten mensen van ons kiezen namelijk voor het vertrouwde en belopen pad, in plaats van het onbekende. De vrijheid, het onbekende en mogelijke chaos geeft zoveel onzekerheid, dat men het toch niet aandurft een mogelijke betere, kortere en winnende weg te vinden naar een volgende post.
Een jong persoon met ambitie heeft hier weinig tot geen last van. Deze gaat vol overgave van het pad af het bos in. Raakt verstrikt in brammenstruiken, hoge varens, glijdt uit, stapt in gaten, struikelt over boomstroken, scheld en tiert, komt met schrammen over zijn lichaam, smerig, maar ook zeker lachend weer bij zijn volgende post aan. Andere lopers wijzen hem op het feit, dat er ook een gemakkelijker manier is om naar de post te lopen, maar dit wordt door deze loper totaal niet begrepen.
Het past precies bij wat ooit John F. Kennedy zei op 12 september 1962: “We do these things not because they are easy, but because they are hard”. Deze quote viel bij zijn aankondiging dat de eerste Amerikaan nog dat decennium voet op de maan zou zetten en veilig weer terug op aarde zou komen.

Dit geldt wellicht voor alle perikelen rondom de fosfaatreductieplan, waarbij er zeker voor mijn gevoel een totale chaos lijkt te ontstaan. Een helderbeeld voor de komende jaren is hierbij moeilijk in te schatten, waar wel weer veel op wordt gespeculeerd. Toch is er nog lang geen goed begaanbaar pad duidelijk, welke kant het nu werkelijk op zal en moet gaan. De overheid wil het fosfaatreductieplan doen slagen, waarbij vele ondernemers via de rechtbank vrij gewaard worden om te reduceren.  Probeer daar maar eens een juiste beslissing te nemen als ondernemer.


Maar dit geldt ook voor elke andere beslissing voor u als agrarisch ondernemer. Het is soms zeer moeilijk welke heldere keuze u kunt maken. Dit geldt bijvoorbeeld bij investeringen, overdracht, andere koers uitzetten, staking etc.
U wilt wellicht eens afwijken van de gebaande paden. Het onbekende moeilijke pad op, met zijn tegenvallers, de mogelijke gevaren, angst en de volledig afwijkende keuze van u ten opzichte van u mede ondernemers in de agrarische sector. Laat dat gevoel u niet direct weerhouden, toch maar geen of een “veiligere” keuze te maken.
Overleg met uw maten, familie en/of adviseurs en denk daarbij aan die lach van die hardloper die zijn post toch bereikt. Ook die hardloper koos er niet voor omdat het gemakkelijk was, maar juist omdat het moeilijk was.

Klik hier voor de nieuwsbrief Agro Actualiteiten augustus 2017

  • Gepubliceerd op: 2017-08-16 13:06:54

Contact

  • Sylviuslaan 8
  • 9728 NS Groningen